Blog > Komentarze do wpisu

Mysz leśna

Mysz leśna -Apodemus falwicollis - rodzina: myszowate

Mysz leśna   Galeria Karola Zuba

Wielkość: długość ciała 8,5 - 13 cm, z ogonem 18 -26 cm, waga 22 -47 cm.

Rozmnażanie: gody od lutego do października; 24 -25 dni ciąży; 3 -5 miotów; 4 -7 młodych w miocie. Młode przychodzą na świat w gniazdach nor, koronach drzew lub między korzeniami drzew. Dojrzewają po 1,5 miesiąca.

Środowisko: latem zasiedla zarośla lasów mieszanych i liściastych, większe zadrzewienia śródpolne, parki i ogrody. Zimą zamieszkuje nory posiadające kilka wejść, komorę gniazdową i spiżarnię, budki dla ptaków jak i strychy i poddasza domów.

Pożywienie: szczególnie lubi żołędzie i bukiew. Poza tym nasiona, inne owoce, pąki i pędy roślin, owady a także ptasie jaja. Aktywna o zmierzchu i w nocy. Jej rewir wynosi 30 akrów. Nieraz gromadzi zapasy na zimę: w budkach dla ptaków czy w spiżarni nory.

Występuje w całej Polsce. Jest dość pospolita ze stałą populacją.

Żyje 2 -3 lata.

Uznana za szkodnika, nie jest chroniona.

Jest mało towarzyska. Żyje samotnie. Doskonale wspina się po drzewach.

środa, 14 marca 2012, krogulec14
Tagi: ssaki